مرکز : اهواز
جمعیت (۱۳۹۵) : ۴٬۷۱۰٬۵۰۹ نفر
مساحت : ۱۲۲٬۶۰۸ کیلومترمربع
پراکندگی : —
تعداد شهرستانها : ۲۷
منطقه زمانی : IRST (گرینویچ+۳:۳۰)
-تابستان (دیاستی) : IRDT (گرینویچ+۴:۳۰)
استاندار : صادق خلیلیان
پل کابلی – اهواز
مرکز : اهواز
جمعیت (۱۳۹۵) : ۴٬۷۱۰٬۵۰۹ نفر
مساحت : ۱۲۲٬۶۰۸ کیلومترمربع
پراکندگی : —
تعداد شهرستانها : ۲۷
منطقه زمانی : IRST (گرینویچ+۳:۳۰)
-تابستان (دیاستی) : IRDT (گرینویچ+۴:۳۰)
استاندار : صادق خلیلیان
پل کابلی – اهواز
استان خوزستان استانی در جنوبغربی ایران است، که بر کرانهٔ خلیج فارس قرار دارد و مرکز تولید نفت و گاز ایران بهشمار میآید. مساحت استان خوزستان ۶۴٫۰۵۷ کیلومتر مربع است و با جمعیتی معادل ۴٬۷۱۰٬۵۰۶ نفر (۱۳۹۵)، پنجمین استان پرجمعیت ایران محسوب میشود. شهر اهواز، مرکز استان خوزستان است.
از لحاظ تاریخی، خوزستان قدیمیترین منطقهٔ فلات ایران محسوب میشود، که پیشینهٔ سکونت انسان در آن به ۲۷۰۰ سال پیش از میلاد مسیح و شکلگیری تمدن عیلام در هزارهٔ سوم قبل از میلاد، بازمیگردد. خوزستان از شمال به استان لرستان، از شرق به استان چهارمحال و بختیاری، از شمالغربی به استان ایلام، از جنوبشرقی به استان کهگیلویه و بویراحمد، از جنوب به استان بوشهر و خلیج فارس و از غرب به کشور عراق محدود میشود.
استان خوزستان هماکنون دارای ۱۸ نماینده در مجلس شورای اسلامی و ۶ نماینده در مجلس خبرگان رهبری میباشد. شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب (بزرگترین تولیدکننده نفت ایران)، شرکت ملی حفاری ایران، شرکت فولاد خوزستان و شرکت نفت و گاز اروندان در استان خوزستان مستقر میباشند.
استان خوزستان دارای ۲۷ شهرستان و ۵۴ شهر و ۵۲ بخش و ۱۱۲ دهستان و ۳۸۸۰ آبادی مسکونی و ۲٬۵۱۴ آبادی غیر مسکونی میباشد.
خوزستان دارای جزایر مختلفی است؛ که از جمله آنها میتوان به جزایر بونه و درا که به آنها دیره و بنه هم میگویند و همچنین به جزیره آبادان و جزیره مینو اشاره کرد.
نمایی از شهر اهواز – مرکز استان
نمایی از پل سفید اهواز
پل کابلی (پل هشتم) – اهواز
نمای روز پل کابلی (پل هشتم) – اهواز
نمایی از پل جزیره و پل سفید – اهواز
نمایی از پل زیر قوسی کارون 3 – شهرستان ایذه
قلعه شوش یا آکروپل (قلعه فرانسوی ها)
کاخ آپادانای شوش (کاخ داریوش بزرگ) – شوش
آرامگاه دانیال نبی – شوش
منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی – بندرماهشهر
سازه های آبی شوشتر (میراث جهانی یونسکو)
نیایشگاه چغازنبیل – شوش (میراث جهانی یونسکو)
استان خوزستان از شمال و شرق توسط رشته کوههای زاگرس احاطه شدهاست، با حرکت به سمت داخل استان از ارتفاع این کوهها کاسته شده و جای خود را به تپه ماهورها میدهد. خوزستان شامل دو منطقه کوهستانی و جلگهای است. دو پنجم کل مساحت این استان کوهستانی و سه پنجم آن جلگهای میباشد. کوه چو، زردکوه، شاویش، آببندان، مامازاد، کوه سیاه و کوه چال، از جمله کوههای خوزستان هستند. جلگه خوزستان شیب کمی دارد و در برخی از نقاط آن گنبدهای نمکی موجود است که نقش عمدهای در شور کردن اراضی و آبها دارد.
خوزستان پرآبترین استان ایران است. پنج رود بزرگ که از زاگرس سرچشمه میگیرند، زمینهای جلگه خوزستان را سیراب کرده و بهطور مستقیم یا غیرمستقیم، به خلیج فارس میریزند. کارون بزرگترین این رودها، بزرگترین رودخانه ایران است، این رود که از کوههای زاگرس مرکزی سرچشمه میگیرد، در نزدیکی شوشتر به آب دز میپیوندد و در نزدیکی ورودی اروندرود به خلیج فارس، به این رود میریزد. رود کرخه سومین رود بلند ایران پس از کارون و سفیدرود است. این رود که از کوههای زاگرس سرچشمه میگیرد، پس از طی مسیری نزدیک به ۷۵۵ کیلومتر، در جهت جنوب غربی به تالاب هورالعظیم در مرز ایران و عراق میریزد. نام کرخه از شهری در کوره شوش خوزستان به نام کرخا یا کرخه برگرفتهشدهاست. آب دز از زاگرس مرکزی در ۲۰ کیلومتری شمال شرقی بروجرد نزدیکی چهاربره جریان مییابد از کنار شهر اندیمشکو پس از عبور از سد دز اندیمشک، از میان شهر دزفول میگذرد و در ۱۰۰ کیلومتری جنوب این شهر در بند قیر به کارون میریزد. این رود با حجم بالای آب در طول تاریخ شریان حیاتی کشاورزی متمرکز در منطقه بودهاست. رود مارون از کوههای راه باریک، سفید و گل گیلک در ۵۳ کیلومتری شمال غرب یاسوج سرچشمه میگیرد پس از تلاقی با رود اعلاء در چم هاشم با نام جراحی به راه خود ادامه میدهد و پس از مشروب کردن دشت رامهرمز و رامشیر و در کل پس از پیمودن مسافتی نزدیک به ۴۳۸ کیلومتر به خورموسی و خلیج فارس میریزد. رود هندیجان یا زهره از کهگیلویه سرچشمه میگیرد و دو سرشاخه اصلی آن دو رود آب شیرین یا خیرآباد و آب شور یا شولستان است، این رود پس از گذر از هندیجان به خلیج فارس میریزد.
گویشهای بومی خوزستان، مانند هرجای دیگر ایران، تحت تأثیر زبان معیار قرار دارند. عوامل مؤثر بر آن افزایش باسوادی، گسترش رسانههای جمعی، از جمله اینترنت، و رشد اقتصادی است. مورد آخر منجر به یکجانشینی عشایر، مهاجرت از روستا به شهر، و مهاجرت گستردهن از دیگر نواحی کشور به درون استان شدهاست. باید به جابجایی جمعیت در نتیجهٔ جنگ ایران و عراق و انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ نیز اشاره کرد. همهٔ این عوامل منجر به کاهش سخنگویان به گویشهای بومی میشود. پیش از وقوع مهاجرت گسترده در جریان قرن بیستم و پس از آن، جمعیت خوزستان غالباً از دو گروه زبانی تشکیل میشد: سخنگویان به عربی، که در نواحی کشیده شده از خلیج فارس و اروندرود به سوی شهر اهواز و بالا تر از شهر اهواز تا نزدیکی های مرز استان های همجوار و قبل از برخورد به روستاهای بختیاری زندگی میکردند، و سخنگویان به گویشهای ایرانی که در نواحی به سوی شمال غرب و کوهپایههای رشته کوه زاگرس ساکن بودند.
عربی خوزستانی دارای لحجه های متفاوت بین مناطق مختلف آن میباشد اما در هر حال بیشترین شباهت را با لحجه ی جنوب عراق دارد. گرچه ارزیابی زبانی از خوزستان تاکنون انجام نشده، گویشهای صحبت شده توسط ایرانی زبانان استان به نظر بر سه نوع میرسد: دزفولی- اهوازی-شوشتری، که در آن سه شهر بدان صحبت میشود، و زبانل لری بختیاری و بهمئی که توسط مردمی که در مناطق کم ارتفاع خوزستان و کسانی که در روستاها و شهرهایی چون آغاجاری، مسجدسلیمان، رامهرمز، ایذه و… زندگی میکنند، صحبت میشود و زبان لری بالاگریوه ای که توسط مردم شهرستان اندیمشک و شوش صحبت میشود. البته لازم به ذکر است در حال حاظر اغلب مردم شوش را عربها تشکیل میدهند و با زبان عربی تکلم میکنند.
استان خوزستان تیرههای گوناگون انسانی را در بر میگیرد. خوزستان از لحاظ خردهفرهنگها متکثرترین استان ایران است… عربها، فارسهای بومی شهرها و… از آن جمله میباشد که به تفصیل در ذیل میآیند:
بومیان خوزستان که مردم خوزی زبان بهبهان، شوشتر، دزفول، بندرماهشهر، هندیجان، رامهرمز، رامشیر (رام اردشیر)، زیدون، سربندر، شادگان از بازماندگان مردم شهرنشین باستان خوزستان هستند و هر کدام گویش مخصوص به خود دارند که کمی با هم متفاوتند.
عربهای خوزستان، طوایف عرب خوزستان همگی از دسته کوچ نشین، غیر ثابت و با اصل و نسب مشخص در شبه جزیره عربستان بودند. مهاجرت ایشان به جنوب غربی خوزستان از سده نهم ه.ق پس از دعوی سید محمد مشعشع از رؤسای قبایل عرب شبه جزیره عربستان، پس از فتح هویزه شروع گردید و تا زمان معاصر ادامه یافت. در دهههای اخیر به ویژه از زمان جنگ به این سو، در برخی از شهرهای این منطقه نیز ساکن گردیدند. تا پیش از جنگ ایران و عراق عمده تمرکز جمعیتی عربهای خوزستان، شادگان، سوسنگرد، هویزه، خرمشهر، آبادان و روستاهای جنوب غربی خوزستان بود که پس از شروع جنگ، جنگزدگان عرب در (بیشتر شهرکهای اطراف) شهرهای امیدیه، بندرماهشهر و اهواز سکنی یافتند. شهر صنعتی و تجاری خرمشهر که پس از جنگ کاملاً خالی از سکنه بودهاست نیز محل اسکان جمعیت زیادی از عشایر عرب شد.
بختیاریها که از هزارههای دور در خوزستان و عراق (تا سدههای اولیه اسلامی) حضور داشتهاند. شهرهای ایذه ،مسجد سلیمان، هفتکل ،باغملک ،اندیکا، لالی، سالند (سردشت دزفول)، صفیآباد، اهواز، قلعه خواجه، دهدز، رامهرمز،و شهرهای جنوبی استان و… به صورت اصلی و سایر شهرهای خوزستان نیز جمعیت قابل توجهی از ایشان را در خود دارند. طرح لباس اینان، ترسیمی از معبد چغازنبیل شوش است. بر خلاف نام استان چهار محال و بختیاری، مرکزیت جمعیتی اینان خوزستان است. در نقشههای زمینشناسی، زمینهای وسیعی از نیمه مرکزی خوزستان به سمت شمال و شرق، به نام کنگلومرای بختیاری شناخته میشود. اوکسیان (هوزیان) زمان هخامنشی که از سپاهیان ویژه امپراتوری ایران بودهاند تطبیق با ایشان دارد که به روایتی نام خوزستان نیز از نام ایشان گرفته شدهاست: عیلامیها (هالتامتیها) که بعدها در دورههای هخامنشی و ساسانی «هسی یا اوکسی یا خوزی یا هوزی» نامیده شدند و در سده ۶ هجری قمری به نام لر بزرگ، و در اوایل دوره صفویه، بختیاری خوانده شدند.
لرها (لر کوچک)، قلمرو اینان که در سدههای اولیه اسلامی نیز حضورشان در این منطقه گزارش شده، در منطقه شمال غرب خوزستان، ازشوش تا الوار در شمال اندیمشک امروزی بودهاست و امروزه نیز تمرکز شهری جمعیتی ایشان نیز در اندیمشک، شوش، حسینیه و الوار است.
استان خوزستان بالاترین نرخ مهاجرت را در میان تمام استانهای ایران دارد. تنها در چند سال پیش از ۱۳۹۷، ۴۰۰ هزار نفر از مردم خوزستان بنا به دلایلی مانند آب ناسالم، ریزگردها و هوای نامطبوع، گرمای زیاد هوا و شرایط اقلیمی نامساعد همچنین بیکاری، فقر و گرانی، محل سکونت خود را ترک کرده و به شهرهای شمال ایران و خارج از کشور مهاجرت کردهاند.
در سال ۱۲۸۷ خورشیدی نخستین چاه نفت ایران و خاورمیانه، توسط گروهی بریتانیایی به سرپرستی ویلیام ناکس دارسی در شهر مسجد سلیمان در خوزستان حفر و نفت از آن استخراج شد. این چاه که به «چاه شماره یک» مشهور است، نخستین چاه نفت در جهان است که از آن در مقیاس صنعتی، نفت استخراج شده، و اولین گام در تأسیس صنعت نفت ایران و شرکت نفت انگلوپرشین بودهاست. چاه شماره یک هماکنون به صورت موزه تحت مدیریت شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب ایران (NISOC) اداره میشود. استان خوزستان غنیترین استان ایران در زمینهٔ منابع نفت و گاز است که در حال حاضر عمدهٔ درآمد کشور از راه صدور این دو محصول حاصل میشود.
اهواز، مرکز صنایع پخش نفت و گاز در خوزستان و تمامی مناطق نفتخیز در جنوب، غرب و شرق ایران است. پالایشگاه آبادان و پتروشیمی بندر امام و پتروشیمی ماهشهر از جمله صنایع وابسته به نفت در این استان هستند.
کارخانجات ذوب و فولادسازی و محصولات آهنی و فولادی و لولهسازی از جمله صنایعی هستند که تأثیر بسزایی در اقتصاد منطقه و استان دارند. از جملهٔ این مجموعهها میتوان به لولهسازی خوزستان، گروه ملی صنعتی فولاد ایران، شرکت فولاد خوزستان، نورد کاویان و شرکت نورد و لوله اهواز اشاره کرد.
گرمای بیش از حد و تمرکز صنایع بزرگ در استان خوزستان باعث شدهاست که این استان پس از استان تهران بزرگترین مصرفکنندهٔ انرژی در ایران باشد. نیروگاههای حرارتی و گازی استان عبارتند از رامین، زرگان، آبادان، خرمشهر و فجر.
تا چندی پیش قابلیت کشتیرانی تجاری در رود کارون تا بندری در شهر اهواز وجود داشت و بخشی از بار ترانزیت تجاری از این راه منتقل میشد. اما در پی عدم رسیدگی این کاربرد در حال حاضر منتفی است و کشتیرانی تجاری عملاً انجام نمیگیرد. بندرهای آبادان و خرمشهر (با دسترسی از رود بهمنشیر) و ماهشهر و بندر امام پیش از جنگ ایران و عراق از لحاظ تجاری اهمیت فراوانی داشتند و مجموعهٔ این بنادر با خط آهن خرمشهر-تهران، مسیر پراهمیتی برای حمل و نقل تجاری بود، اما در طول جنگ ایران و عراق، آسیب فراوانی دیدند و عملاً مخروبه و متروکه شدند و امروز با روندی بسیار کُند، به کسری از وضعیت سابق خود نزدیک میشوند.
آب فراوان رودهای کارون، کرخه و هندیجان (زهره)، جراحی، مارون، اروندرود و دز که اکثراً جزو پرآبترین رودهای ایران هستند و ساختار جلگهای استان خوزستان، قابلیت بالقوهٔ کشاورزی فراوانی در آن ایجاد کردهاست. جدا از کشاورزی سنتی و نیمه مکانیزهٔ محصولات سنتی (مثل برنج، گندم، مرکبات و صیفیجات)، نیشکر هم به صورت صنعتی در قالب طرح توسعه نیشکر و صنایع جانبی استان خوزستان در ابعاد جغرافیایی وسیعی کاشته شده و مورد بهرهبرداری قرار میگیرد. از جمله صنایع جانبی قدیمی نیشکر در خوزستان، مجتمع کاغذسازی هفتتپه است که از دیرباز با استفاده از ضایعات نیشکر به تولید کاغذ میپردازد.
این استان از ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ تا واپسین روز جنگ ایران و عراق همواره صحنه عملیاتهای گوناگون ایران برای بازپسگیری مناطق اشغال شده توسط نیروهای ارتش عراق بود. در آغاز جنگ شهرهایی چون آبادان، سوسنگرد، بستان، دزفول، اندیمشک، خرمشهر، و اهواز که مرکز استان بود مرتباً هدف حملات موشکی و توپخانه ارتش عراق قرار داشتند.
خوزستان از جمله استانهایی است که در طول جنگ هشت ساله دچار آسیب و خسارت فراوانی شد. اشغال طولانیمدت برخی مناطق استان، موشکباران دایمی برخی شهرها و حملات هوایی و زمینی به شهرهای دزفول، بستان، هویزه، سوسنگرد، اهواز، شوش، شوشتر، شادگان، اندیمشک و بسیاری از مناطق دیگر، همه و همه باعث آسیبهای فراوان به سرمایههای طبیعی و انسانی و زیرساختهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آن شد.
چغازنبیل ثبت شده در فهرست آثار میراث جهانی یونسکو – سازههای آبی شوشتر (مجموعه آبشارها، آسیابها، پلها و سدهای باستانی) ثبت شده در فهرست آثار میراث جهانی یونسکو – قلعه سلاسل (شوشتر) – کاخ آپادانا (شوش) – بند میزان (شوشتر) – پل بند لشکر (شوشتر) – مسجد جامع شوشتر – آرامگاه دانیال نبی (شوش) – قلعه شوش – برج کلاه فرنگی شوشتر (شوشتر) – پل بند شادروان (شوشتر) – آرامگاه یعقوب لیث – معبد بردنشانده (مسجدسلیمان) – صفه سر مسجد (مسجدسلیمان) – پل قدیم (دزفول) (با ۱۷ قرن سابقه) – الیماییس – ارجان (بهبهان) – تپهٔ چغا در گتوند – آتشگاه مسجدسلیمان – شیرهای سنگی بختیاری – شهر باستانی ایذه (آیاپیر، آنزان، انشان، مالمیر) – منطقه باستانی کول فرح (ایذه) – منطقه باستانی اشکفت سلمان (ایذه) – کلیسای ارامنه (آبادان) – مسجد رنگونیها (آبادان) – موزه آبادان – سینما تاج آبادان – خانه بچاری (آبادان) – اسكله بحركان (هنديجان) – رود هنديجان (هنديجان) – دهنو ( هنديجان) و…
دانشگاه شهید چمران اهواز – دانشگاه صنعت نفت – دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان – دانشگاه صنعتی شهدای هویزه – دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول – دانشگاه علوم پزشکی آبادان – دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز – دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی دزفول – دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شوشتر – دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بهبهان – دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر – دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان و…
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز – دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین المللی خرمشهر – دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان – دانشگاه آزاد اسلامی واحد امیدیه- دانشگاه آزاد اسلامی واحد اندیمشک – دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایذه – دانشگاه آزاد اسلامی واحد باغملک – دانشگاه آزاد اسلامی واحد بهبهان – دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول – دانشگاه آزاد اسلامی واحد رامهرمز – دانشگاه آزاد اسلامی واحد سوسنگرد – دانشگاه آزاد اسلامی واحد شادگان – دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر – دانشگاه آزاد اسلامی واحد گتوند – دانشگاه آزاد اسلامی واحد ماهشهر – دانشگاه آزاد اسلامی واحد مسجد سلیمان و…
دانشگاه پیام نور واحد اهواز – دانشگاه پیام نور واحد آبادان – دانشگاه پیام نور واحد آغاجاری – دانشگاه پیام نور واحد اروند کنار – دانشگاه پیام نور واحد الوان- دانشگاه پیام نور واحد امیدیه – دانشگاه پیام نور واحد اندیکا – دانشگاه پیام نور واحد اندیمشک – دانشگاه پیام نور واحد ایذه – دانشگاه پیام نور واحد باغ ملک – دانشگاه پیام نور واحد بستان – دانشگاه پیام نور واحد بستان آباد – دانشگاه پیام نور واحد بندر امام – دانشگاه پیام نور واحد بهبهان – دانشگاه پیام نور واحد ترکالکی – دانشگاه پیام نور واحد حمیدیه – دانشگاه پیام نور واحد خرمشهر – دانشگاه پیام نور واحد دزفول – دانشگاه پیام نور واحد دهدز – دانشگاه پیام نور واحد رامشیر – دانشگاه پیام نور واحد رامهرمز – دانشگاه پیام نور واحد سوسنگرد – دانشگاه پیام نور واحد شادگان – دانشگاه پیام نور واحد شوش – دانشگاه پیام نور واحد شوشتر – دانشگاه پیام نور واحد گتوند – دانشگاه پیام نور واحد لالی – دانشگاه پیام نور واحد ماهشهر – دانشگاه پیام نور واحد مسجد سلیمان – دانشگاه پیام نور واحد هفتکل – دانشگاه پیام نور واحد هندیجان – دانشگاه پیام نور واحد هویزه و…